Over de Drent

 

De ‘Drent’ is een geweldig oeroud, maar helaas steeds zeldzamer echt Hollands ras. Er zijn nog maar een paar duizend Drenten in Nederland. Dus elke pupkoper die op verantwoorde wijze een Drentsche Patrijshond wil en kan houden is meer dan van harte welkom. 

 

De Drentsche Patrijshond

Van oorsprong is de Drentsche Patrijshond een boerenhond, een echt manusje-van-alles. Hij ging mee op de jacht en wees met zijn neus aan waar het wild zat. Na het schot apporteerde de hond het wild en bracht het netjes bij de baas. Thuis bewaakte de Drent het erf tegen ongewenste indringers. En bovenal was – en is – de Drent een gezinshond, een maatje, een trouwe viervoeter die voortdurend in de buurt van zijn of haar baasje wil zijn.

 

Eigenwijze knuffelhond
Die veelzijdigheid heeft de Drentsche Patrijshond gemaakt tot een hond die enerzijds heel zelfstandig en behoorlijk eigenwijs is, maar anderzijds ook heel afhankelijk en ‘op de baas gericht’ is. Het is een lieve zachte hond, maar ook een wildebras die niet snel ergens voor terugdeinst. 

 

De Drent is een hond waar je ‘gevoel’ voor moet hebben. Als je duidelijk en consequent bent, uitstraalt dat jij de baas bent zonder agressief te zijn, dan heb je aan een Drent een hond uit duizenden. Alleen maar lief zijn en positief belonen, werkt echter niet. Een Drent heeft duidelijke grenzen nodig. Een keer stevig corrigeren kan nodig zijn. Maar te hard afstraffen zal ertoe leiden dat de hond zich tegen je keert. En voor alle knuffelaars: jazeker, de Drent is een heerlijke knuffelhond en geweldig met kinderen.

 

Veel beweging
Nog steeds zijn er mensen die met veel plezier samen met hun Drent op jacht gaan. Voor de meeste mensen zal de Drent echter een hond voor de gezelligheid zijn. Een Drentsche Patrijshond heeft wel veel beweging nodig. Naast regelmatig uitgaan om te plassen en poepen is een dagelijkse wandeling  van minimaal drie kwartier vereist, waarbij de hond los kan rennen. Dat is nodig om te zorgen dat ie zijn energie kwijt kan. Doe je dat niet, dan gaat de hond gedrags- en gezondheidsproblemen ontwikkelen.

 

Beweging en gezelschap
Je kunt een Drent niet te vaak alleen thuis laten of vaak lange tijd in een bench opsluiten. Een Drent heeft beweging en gezelschap nodig. In een stadshuishouden met twee werkende volwassenen die weinig tijd aan de hond kunnen besteden, zal een Drent wegkwijnen, ziek worden en gedragsproblemen krijgen. Heb je daarentegen tijd voor je hond, een tuin waar de hond in kan ravotten of wil je wellicht op jachttraining gaan, dan is een Drent echt iets voor jou.

 

Rasverenigingen

Wil je meer weten over het ras Drentsche Patrijshonden kijk dan eens op de websites van de twee rasverenigingen:

Vereniging De Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshonden Club Nederland