Eefke gedekt...

25 februari 2018

 

Tweemaal heeft Eefke zich de afgelopen dagen laten dekken. Als het aan haar gelegen had, was het veel vaker gebeurd.

 

Tjonge, dat waren twee spannende weken. Op vrijdag 9 februari werd Eefke loops. Veel eerder dan verwacht, maar zeker niet eerder dan gehoopt. Want na jaren van voorbereiding zou dit dan toch de loopsheid moeten worden die uitmondt in een nest met puppy’s. Of ze inmiddels echt drachtig is, zullen we over een maand ofzo weten, maar zeker is dat Eefke zich tot tweemaal toe gewillig door Duuk heeft ‘laten dekken’.

 

Soms lees je weleens dat fokkers aankondigen dat er een amoureuze ontmoeting tussen een teef en een reu heeft plaatsgevonden. Nou had ik inmiddels wel begrepen dat je dat amoureus tussen vette aanhalingstekens moet plaatsen. Geen likjes, aaitjes of ander gevrij. Het is eerder een soort natuurlijke drang waaraan reu en teef gehoor geven. En ik ken inmiddels verhalen genoeg van teven die liever een reu flink te grazen nemen dan zelf ‘genomen’ te worden. Dus hoe zou dat gaan met Eefke?

 

Nou, ik heb het nu voor het eerst meegemaakt en ik kan niet anders zeggen dan dat het twee zenuwslopende weken waren. Om het juiste dektijdstip te bepalen moet je het progesterongehalte in het bloed laten bepalen. Dat loopt tijdens de loopsheid op en – kort samengevat – als het tussen de 10 en 15 is, moet je de teef laten dekken. Ik moest voor die progesteronbepaling iedere keer met Eefke op en neer naar Sleeuwijk, ruim een half uur rijden hier vandaan. 
De eerste prik leverde een teleurstellend laag resultaat op dus ik hoefde pas na vier dagen terug te komen. Echter, drie dagen later ging mevrouw een gecastreerde reu hier uit de buurt uitdagen. Ze ging pal voor zijn neus staan, deed haar staart opzij, en nodigde de reu daarmee uit haar te bestijgen. De slettebak. En dat bedoel ik positief!

 

Uiteraard hebben we reu en teef direct een andere richting uit geloodst, maar het was duidelijk dat Eefke er klaar voor was. Dus ik ben onmiddellijk naar Sleeuwijk gereden om opnieuw progesteron te laten meten. Maar nee hoor, Eefke mocht er dan inmiddels zin in hebben, haar lichaam was teleurstellend genoeg nog lang niet zo ver. Ook de dagen daarna bleef Eefke proberen de reuen in de buurt ter wille te zijn. Eentje, een niet gecastreerd kooikertje, loeit nu al dagen de hele buurt bij elkaar. Tja, Eefke loopt langs te paraderen, zwiept met haar staart aantrekkelijke geurtjes zijn richting op en woehoe de reu zingt zijn ‘mooiste’ lied. Tot afgrijzen van menig buur die op zijn of haar rust gesteld is. 

 

Maar eindelijk, na vier keer op en neer rijden naar Sleeuwijk, was het zover. Eefke was dekrijp en moest nog diezelfde dag gedekt worden. Dus onmiddellijk contact gezocht met de reueigenaren en vertrokken naar Katwijk. Helaas, het was een drukke avondspits en ik heb een uur in de file gestaan. Grrr, is het eindelijk zo ver, staat de hele A12 vast. Reken maar dat ik gestrest was. Maar goed, aldaar aangekomen, zijn we snel met de honden de tuin ingegaan en binnen 10 minuten was het bekeken. Beetje spelen, Duuk probeerde Eefke af en toe te berijden en hups Eefke gaat er netjes voor staan, doet haar staart opzij en Duuk grijpt zijn kans. Eefke bleef rustig voor zich uit kijken, liet het gewoon gebeuren en gaf geen kik. Lang duurt zoiets ook niet. Binnen een mum van tijd had Duuk zijn missie volbracht. Hij had enige hulp nodig om ‘over te stappen’ waarna ze nog rustig 20 minuten gekoppeld hebben gestaan.

 

Ook de tweede dekking, anderhalve dag later, ging vlotjes. Binnen 5 minuten was het gedaan met een koppeling van ruim een half uur. Eefke werkte prima mee, sputterde niet tegen en was wederom zelfs uitermate gewillig. Toch vraag ik me af of honden er nou ook lol aan beleven. Zijn ze liefhebbers? Er is geen enkele sprake van een extatisch orgasme, althans niet voor zover ik dat kan zien. Het lijkt meer een soort roep der natuur en niets meer dan dat. Jammer toch? Die ene keer dat ze mogen, gun je je honden toch ook echt een pleziertje, nietwaar. En dan die idiote koppeling. Staan ze daar kont aan kont. Uitermate onpraktisch lijkt me zo. Maar goed, als het werkt…

 

Hoe dan ook, Eefke is gedekt!! Hiephoi!! Met dank aan Duuk en zijn fantastische baasjes. Nu is het afwachten of er ook pups gaan groeien. Vast wel. Ik heb de hele dag zin in augurken. En zoute haring. Komt goed!

 

Tot slot:
Als Eefke inderdaad drachtig is en er geen rare dingen gebeuren, verwachten we tegen 25 april een nestje. Acht weken later gaan de pups naar hun nieuwe baasjes. De eerste pupkopers hebben zich al gemeld. Heb je interesse, neem dan contact op via het formulier of bel me op 06 52 60 64 63. Het worden wederom spannende tijden!

gallery/timo op strand
gallery/20171124_125420 uitvergroot hoofd 16x9