Eefke x Duuk; alle info op rij

6 februari 2017


Inmiddels is de fokaanvraag voor Eefke x Duuk officieel goedgekeurd en kan ik wat meer informatie geven over deze mooie combinatie.

Duuk en Eefke zijn twee prachtige honden die ook qua uiterlijk en karakter goed bij elkaar passen. Ze komen alle twee uit een ‘echte oude drentenlijn’. Eefke is binnenshuis een rustige zelfstandige hond. Buitenshuis is het een wildebras die graag door bosjes struint. Bij vreemden is ze soms wat terughoudend, ze kijkt graag even de kat uit de boom. Duuk is een stabiele, makkelijke hond, vrij in de omgang en met een stevig reuenkarakter. En zoals bij Drenten hoort, zijn ze allebei lekker eigenwijs en heerlijke knuffelaars. En voor de liefhebbers: in beide lijnen zit ruimschoots jachtpassie.

Beide honden voldoen uiteraard aan de eisen die de rasverenigingen stellen aan fokcombinaties. Ze zijn goedgekeurd op heupdysplasie (HD) en de oogziekte PRA en hebben op shows ruimschoots de benodigde kwalificaties binnengehaald. Daarnaast is Eefke ook goedgekeurd op elleboogdysplasie (ED); deze test is niet verplicht. 

De combinatie Eefke x Duuk heeft een inteeltcoëfficiënt van 12,05% over 10 generaties, 15,39% over 11 generaties en 24,65% over een onbeperkt aantal generaties. Dat betekent dat de inteelt rond het gemiddelde ligt binnen het ras (cijfers 2016: gemiddeld over 11 generaties 17,43% en over onbeperkt aantal generaties 23,94%).

Zijn er dan geen gezondheidsrisico’s? Ja, natuurlijk wel. De natuur is onvoorspelbaar. Een hond is geen machine, maar een levend wezen met alle risico’s van dien. Elke hond draagt genen in zich die ziekten kunnen veroorzaken. En voeding, verzorging en ‘het lot’ spelen ook een belangrijke rol.

Wij hebben echt alle vertrouwen in dit nest en gaan er zelf ook een pup uit aanhouden. Duuk en Eefke worden de stamouders van ‘onze foklijn’.

Als alles meezit, wordt het nestje van Eefke en Duuk eind april 2018 geboren. Acht weken na de geboorte, dus ergens na half juni, mogen de pups met hun nieuwe eigenaars mee naar huis. Wil je meer weten of heb je belangstelling voor een pup, laat dan een bericht achter via de contactpagina.

Stamboom Duuk (stamboomnaam: Timo Jarno van Parkendijk)
Stamboom Eefke (stamboomnaam Kyra)
Keuringsverslagen Duuk (3x uitmuntend)
Keuringsverslagen Eefke (1x veelbelovend (babyklasse) 4x uitmuntend en 1x zeer goed)