Fokvisie

 

Kennel van Valkenenghen fokt volgens de regels van de Vereniging De Drentsche Patrijshond. Mijn uitgangspunt is gezonde honden te fokken met een goed karakter en uiterlijk. Daarbij probeer ik de genetische diversiteit binnen het ras te behouden.

 

Lange termijn beleid

Er zijn veel verschillende meningen over wat voor de lange termijn wel of niet goed is voor de gezondheid van het ras. Als nieuwe fokker heb ik mij daar uitgebreid in verdiept en heb ik me laten voorlichten door ervaren fokkers. Ik heb met name veel geleerd van recente wetenschappelijke inzichten. Het is mijn hoop dat er ooit een gezamenlijk gedragen gezondheids- en fokbeleid komt, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke kennis en ondersteund door wetenschappers. 

 

Goedgekeurd
Zoals de regels van de rasvereniging voorschrijven, zijn dieren waarmee ik fok, getest op heupdysplasie en de oogziekte PRA. Daarnaast zijn de honden minstens twee keer goedgekeurd op een show, fokdag, reuendag of clubmatch. Eefke is ook getest op elleboogdysplasie (ED); deze test is niet verplicht. 
Als een hond een erfelijke aandoening heeft, dan komt dat meestal al in de eerste levensjaren tot uiting. Daarom heb ik een voorkeur voor een dekreu die al een jaar of vier, vijf oud is. Garanties zijn er echter nooit. Honden zijn en blijven levende wezens die om welke reden dan ook een ziekte of aandoening kunnen krijgen.

 

Een gezonde toekomst voor ons ras
Fokken is meer dan het selecteren van twee ouderdieren die goed bij elkaar passen. Fokken is ook generaties vooruit kijken. Als fokkers zijn we er voor verantwoordelijk dat de genetische diversiteit in ons ras behouden blijft. Voor een gezonde toekomst van het ras, is het belangrijk dat zoveel mogelijk honden hun genen doorgeven aan het nageslacht. Zo voorkomen we dat de inteelt oploopt en allerlei ziekten de kop op steken. 

gallery/foto 21 eefke twee maanden