Gezondheid

 

Als fokkers doen wij ons best honden te fokken die zo gezond mogelijk zijn. Ook pupkopers hebben de verantwoordelijkheid op verstandige wijze met hun jonge en nog kwetsbare hond om te gaan. Maar ook al doet iedereen zijn best, dan nog kan een hond ziek worden.

 

Leeftijd

Een gezonde Drent kan makkelijk 12 tot 15 jaar oud worden. Onze eerste reu is bijna veertien geworden. Tot een jaar of acht was hij zo speels dat veel mensen dachten dat het nog een hele jonge hond was. Pas de laatste jaren was te merken dat hij ouder werd.

 

Werkhond
De Drentsche Patrijshond is altijd gefokt als werkhond. De boer moest ermee kunnen jagen, de hond moest het erf bewaken en soms helpen bij klusjes ‘op het land’. Dat betekent dat de boer behoefte had aan een gezonde hond met een gezonde bouw. Nog altijd wordt de Drent gefokt op die gezonde bouw.

 

Epilepsie
Onder Drenten komt wel epilepsie voor. Over hoe vaak dat gebeurt, lopen de meningen uiteen. Epilepsie kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook een bijeffect zijn van een andere aandoening en mogelijk spelen omgevingsfactoren (bijvoorbeeld slechte behandeling, verkeerde voeding, te weinig beweging, veel in een bench opgesloten zitten, etc.) ook een rol. Ik probeer het risico dat er honden met erfelijke epilepsie worden gefokt - voor zover mogelijk - klein te houden, maar garanties zijn er nooit. Het blijven levende dieren die om welke reden dan ook ziek kunnen worden. 

 

Inteelt
Binnen een klein ras als de Drentsche Patrijshond is het van groot belang met beleid om te gaan met de risico’s van inteelt. Om het ras gezond te houden en de inteelt niet op te laten lopen, is het vooral belangrijk dat er met veel  verschillende honden wordt gefokt. Er is met name een tekort aan goede dekreuen. Daarom heeft kennel van Valkenenghen een speciale financiële regeling voor pupkopers die hun hond later als dekreu willen (laten) inzetten. Kijk daarvoor bij ‘pup aanschaffen.

 

Bescherm uw pup
Ook pupkopers kunnen veel doen om hun nog jonge hondjes te beschermen tegen latere problemen. Puppy’s groeien snel en zo lang het gehele beendergestel nog niet goed is uitgegroeid, is voorzichtigheid geboden. Bouw lichamelijke inspanning langzaam op en laat de hond het eerste jaar zeker geen traplopen, niet naast de fiets rennen, geen (te) lange wandelingen maken, en niet te ruw spelen met een grote zware hond. 

Kijk ook uit met gladde vloeren waar een pup voortdurend op wegglijdt. Leg desnoods tijdelijk kleden over een gladde vloer. Op internet is veel informatie te vinden over wat je wel of niet kunt doen met een jonge pup.

gallery/ijn water