Lang gewacht, eindelijk gekregen

29 april 2018

 

Vijf teefjes en één reutje liggen zich hier in de werpkist tonnetje rond te eten. Wat prachtig al dat nieuwe leven!

 

Toch is het niet helemaal gegaan zoals we gehoopt hadden. Want laten we eerlijk zijn, op een keizersnee zaten wij – en vooral Eefke – niet te wachten. Je weet dat het altijd kan gebeuren, maar als blijkt dat het nodig is, is het echt wel even slikken. Want daar ligt ze dan, je geliefde hond, op haar rug, aan vier poten vastgebonden onder narcose. Als dat maar goed gaat… 

 

Gelukkig zijn alle zes pups er levend en wel uitgekomen en heeft ook Eefke de operatie zonder blijvende gevolgen doorstaan. De keizersnee was nodig omdat nadat de vliezen waren gebroken, er twee uur lang geen persweeën kwamen, maar wel donkergroene afscheiding. Dat kan twee dingen betekenen. Een dode pup die in de weg ligt of een placenta die geknapt is. Het bleek achteraf het laatste te zijn geweest.

 

Vervolgens ga je naar huis met een half verdoofde hond en een doos met zes pups. Hoe blij was ik die dag met de hulp van de ervaren Christel Schulte en medefokkers’leerling’ Corné Ligtenberg. Want wat doe je als je hond langzaam uit narcose komt en geen flauw idee heeft wat die pups daar doen? Weet zij veel dat die van haar zijn. En die pups willen maar één ding: tepels! Maakt hen niet uit dat daar vlakbij nog een hele verse wond zit.  

 

Dus nee, Eefke moest er niet veel van hebben. We hadden placenta bij ons die we over Eefkes poten en de pups smeerden in de hoop dat ze zou gaan likken en dat zo haar moederinstinct zou ontwaken, maar dat werkte niet 1-2-3. Eefke hoefde die pups niet; een grom konden ze krijgen. Totdat Paul haar even liet plassen buiten. Ze kwam binnen en ineens ging ze de pups likken. En ze vond het prima om te zogen. Het wonder was gebeurd! Eefke had haar moederrol opgepakt.

 

En nu een week later, is de stress rond de geboorte al weer bijna vergeten. Want wat is het prachtig om zes van die kleine levende wezentjes te zien. Nou ja, wat heet klein, bij geboorte waren het al joekels van 380 tot 440 gram. Inmiddels is hun gewicht al bijna verdubbeld!

gallery/nest 24 april2
gallery/20180424_210736
gallery/x20180426_112425
gallery/y20180427_091253