Het wordt Maran en anders wordt het Maran....

 

Wat is het toch lastig om een goede dekreu te vinden voor je teefje. Er is zoveel om rekening mee te houden. Gezondheid, inteelt, Mean Kinship, karakter, jacht, uiterlijk. Pffft. En zo heel veel keus is er nou ook weer niet want er zijn nog altijd veel te weinig dekreuen beschikbaar. Maar het goede nieuws is dat het besluit genomen is en ik erg blij ben met deze mooie man.

 

De keus is gevallen op Maran van ’t Jasperspad van Peter Massart en fokster Ali Dooren (zie de foto's hierboven). Een hele mooie gezonde, stabiele en evenwichtige reu. Hij heeft onlangs kennis gemaakt met Eefke en het was duidelijk dat hij haar wel zag zitten. Maar Eefke liet hem met een paar grommen duidelijk weten dat hij nog even een paar maandjes moet wachten 😊.

 

De combi Eefke x Maran heeft een lage inteeltcoëfficiënt van 13,55% over 11 generaties, 21,67% over alle generaties. Dat is lager dan het gemiddelde in het ras de afgelopen jaren, dus dat is mooi! Hoe lager de inteelt, hoe minder risico op gezondheidsproblemen bij de nakomelingen, al weet je het natuurlijk nooit.

 

Maran heeft nog maar twee eerdere nestjes gehad en ook met zijn voorouders is niet waanzinnig veel gefokt, dus hij komt niet uit lijnen die (te) veel gebruikt zijn. Goed voor de genetische diversiteit dus. Alle pups uit beide voorgaande nesten zijn kerngezond dus dat is ook mooi. Maran is HD-goedgekeurd en PRA-vrij. Hij is inmiddels 7,5 jaar oud en nog altijd kerngezond, dus ook dat zit wel goed. Ik kies bij voorkeur geen al te jonge reuen, omdat je dan nog niet goed kunt zien of er genetische problemen spelen.

 

Maran is praktijkbejaagd en in combinatie met de Bezelhonkgenen van Eefke zal het ook met de jachteigenschappen van de pups wel goed zitten. Dat worden dus echte Drentjes. Op shows heeft hij een aantal maal Uitmuntend en een paar keer Zeer Goed behaald.

 

Maran heeft echter één nadeel: hij woont in België. Niks mis met Belgse Drenten natuurlijk, maar in deze bizarre coronatijd weet je niet of de grenzen niet weer gesloten worden. Daarom heb ik ook een Hollandse reservereu ‘geregeld’ en deze reu luistert naar de naam ……….. Maran.

 

Deze andere Maran (zie foto hieronder) is van Anita Koopman en ook van hem ben ik zeer gecharmeerd. Net als de Belgische Maran is het een hele evenwichtige reu, met een mooi uiterlijk, goede jachteigenschappen en een heel plezierig karakter. Ook deze Maran is praktijkbejaagd en hij is HD, ED en PRA-goedgekeurd. En ook deze combi heeft een lage inteelt (12,89 over 11 generaties en 21,85 over alle generaties) en is goed voor de genetische diversiteit. Dus als Maran niet kan, wordt het Maran.

 

Als alles goed gaat hebben we voorjaar 2021 een nestje. Mocht je belangstelling hebben voor een pup dan kun je je via het contactformulier opgeven voor de wachtlijst. 

 

gallery/1126131_maran_hoofd
gallery/12390870_1027818047277701_6722401492604468161_n
gallery/maran van anita