Een pup aanschaffen?

 

Als je via onze kennel een pup aanschaft, mag je ervan uitgaan dat daar de grootst mogelijke zorg aan is besteed. Andersom verwachten wij van pupkopers dat ook zij heel goed voor hun pups zorgen! Niet iedereen krijgt dus zomaar een pup mee.

 

Pups bezoeken
Zodra de pups een paar weken oud zijn, mogen mensen die een pup willen aanschaffen op bezoek komen. Ik wil graag dat er goed voor mijn pups gezorgd wordt, dus ik zal aan pupkopers ook vragen stellen over hun leven en hoe zij wonen.

 

Gezondheid
Uiteraard fok ik alleen met gezonde ouderdieren die voldoen aan de eisen van de rasvereniging(en). Beide ouderdieren zijn gecontroleerd op heupdysplasie, elleboogdysplasie en PRA (oogaandoeningen). De pups worden ontwormd en ingeënt. De rasvereniging brengt alle nesten een bezoek om te controleren of de omstandigheden en hygiëne van het nest in orde zijn. De pups worden ook gechipt en het DNA wordt bepaald zodat 100% zeker is dat de pups van de juiste ouders afstammen.

 

Contact
Ik wil graag de gezondheid en de ontwikkeling van de pups kunnen volgen. Dus hecht ik eraan af en toe contact met onze pupkopers te hebben. Daartoe hebben we voor elk nest een gezamenlijke appgroep. Mochten er problemen zijn met de hond, dan wil ik daarvan op de hoogte worden gesteld. Eigenaren van honden van drie en zes jaar oud, krijgen van de rasvereniging een gezondheidsenquête toegestuurd. Het is belangrijk dat iedereen deze enquête invult.

 

Fokdag
Als je hond een jaar of twee is, krijg je van de vereniging een uitnodiging om met de hond de fokdag te bezoeken. Op deze dag worden alle jonge honden gekeurd en kunnen fokkers zien wat de resultaten zijn van een bepaalde combinatie. Vanwege het belang van de fokdag voor het ras, hecht ik aan de komst van alle pups op deze dag. Uiteraard bied ik je alle begeleiding die mogelijk is en maken we er met zijn allen een gezellige dag van.

 

Voorzichtig met je pup!

Heb je eenmaal een pup, realiseer je dan dat het beendergestel van zo'n hondje het eerste jaar niet alleen moet uitgroeien maar zich ook nog helemaal moet settelen. Veel problemen op latere leeftijd zijn te herleiden tot de puppytijd. Dus zorg dat je geen gladde vloeren hebt waar de pup kan uitglijden. Leg desnoods het eerste jaar oude kleden op de vloer. Ga in het begin kleine stukjes wandelen en bouw dat langzaam op. Laat een hond jonger dan een jaar niet traplopen, niet naast de fiets rennen en til de pup in en uit de auto in plaats van zelf te laten springen.

 

Opvoeding 

Een Drent heeft een duidelijke consequente opvoeding nodig, zonder agressie. Hij heeft tijd nodig om te leren en ook al zal je dat af en toe horendol maken, reageer je frustratie niet af op de pup. Blijf wel duidelijk en consequent. Een puppy- of gehoorzaamheidstraining is voor een Drent vaak te saai. Veel beter is het gelijk te beginnen met jachttraining voor puppy's. Daarbij leert een hond zijn instincten te ontwikkelen en te beteugelen. Bij een jachttraining wordt niet gejaagd. 

 

Zelf een nestje?
Omdat ik de genetische diversiteit binnen het ras wil bevorderen, is het voor mij belangrijk dat een paar eigenaren met onze pups een keer een nestje gaan fokken. Zo voorkomen we dat kostbare genen verloren gaan. Uiteraard is niets verplicht, maar ik zal het er wel met je over hebben. Uiteraard is voor teefeigenaren die overwegen te gaan fokken ondersteuning mogelijk.

 

Van reuenpup naar dekreu

Het is voor het gezond houden van het ras vooral belangrijk dat er meer dekreuen komen. Daarom hecht ik eraan dat uit elk nest ook één of twee reutjes later een paar keer kunnen worden ingezet als dekreu. Het is weinig moeite en je helpt er het ras enorm mee. Uiteraard krijg je daar alle hulp bij. Zie ook: Jouw reu dekreu?