Hoe kunnen we zelf als drentenliefhebber of rasvereniging bijdragen aan diversiteit?

 

Onderstaande is geschreven op persoonlijke titel en betreft mijn persoonlijke visie.

 

De vraag is natuurlijk wat we kunnen doen om te zorgen dat er meer nesten worden gefokt met meer verschillende ouderdieren en dan ook met meer ouderdieren met een lage Mean Kinship.

 

Ik denk dat er heel veel Drentenliefhebbers zijn die – als je het ze vraagt – allerlei ideeën hebben over hoe je kunt zorgen voor meer nesten met meer ouderdieren. Dus wat mij betreft organiseren we een brainstorm om al die ideeën te verzamelen. Dat kan via de verenigingen, maar bijvoorbeeld ook via sociale media.

 

Hieronder al een brainstorm van mijn kant. Rijp en groen door elkaar. Dus vul maar aan. 

 

Hoe krijgen we meer nesten? Door teefeigenaren te motiveren en vooral te ondersteunen.

 • Fokkers hebben zelf een spilfunctie: waarom pupteefjes en -reutjes verkopen zonder afspraken te maken dat ten minste twee van je pups uit een nest ingezet worden voor een volgende generatie?
 • Schrijf artikelen die mensen ertoe aanzetten om eens na te denken over een nestje.
 • Maak er een campagne van: Behoud de Drent! Maak duidelijk dat we echt een probleem hebben als er niet meer Drenten worden gefokt.
 • Een A4 voor mensen die overwegen een nestje te fokken met basisinfo + verwijzing naar verdere info
 • Een groep of groepen ervaren fokkers die mensen begeleiden; dat gebeurt al hier en daar.
 • Hou op de website en in de verenigingsbladen bij hoeveel nesten er dit jaar zijn gefokt. Stel een streefaantal vast dat we willen halen (ieder jaar iets hoger dan het jaar ervoor), rapporteer voortdurend over hoe ver we dat jaar zijn.
 • Ervaren fokkers zouden kunnen fokken met teven van mensen die er zelf niet mee kunnen/willen fokken maar het wel goed/leuk vinden als iemand anders met hun teef een nestje fokt.
 • Maak duidelijk dat niet iedereen gelijk fokker hoeft te worden. Gewoon een keer 1 (gelegenheids)nestje zou al fantastisch zijn.
 • Hou voorlichtingsbijeenkomsten voor mensen die het overwegen.
 • Fokkers kunnen overwegen een teef ‘op naam aan te houden’. Dan verkoop je de teef voor zeg maar de helft van het pupgeld. De fokker blijft eigenaar, de aankoper mede-eigenaar. Als de teef oud genoeg is laat de fokker de teef testen en shows lopen. Als alles goed gaat, mag de fokker vervolgens 1x met de teef een nest fokken. Als dat wederzijds goed bevalt, wellicht zelfs een 2e nestje.

Hoe krijgen we meer verschillende ouderdieren? Voor teven zie hierboven, maar we zullen ook meer reuen moeten werven.

 • Rasverenigingen en fokkers kunnen op hun website een bericht opnemen over hoe belangrijk het is dat er meer en met meer verschillende Drenten wordt gefokt. Stimuleer mensen en maak duidelijk waarom het zo belangrijk is. Communiceer een ‘sense of urgency’. Dat mis ik nu.
 • Een groep mensen die het leuk vinden om honden op shows voor te brengen biedt aan (reu)eigenaren die dat vreselijk vinden de mogelijkheid dat zij hun honden showen om de vereiste goedkeuring te krijgen.
 • Ook een optie: schaf voor een eerste nest de regeling af dat een ouderhond 2x ZG of U op een show moet hebben. Dat haalt de drempel om een reu in te zetten fors naar beneden. Ervaren fokkers kunnen toch wel zien of een hond mooi is of niet.
 • Hou voortdurend bij en publiceer hoeveel verschillende ouderdieren dat jaar zijn ingezet. Maak ook hier streefcijfers. Hetzelfde kun je doen voor het aantal reuen op de dekreulijst, het aantal nesten, het aantal pups. Streefcijfers werken en geven een gevoel van urgentie.
 • Vervang de regel van het maximum aantal dekkingen per reu door bijvoorbeeld maximaal 30 pups per reu. Dat is veel beter en eerlijker. Je zou daarbij kunnen overwegen voor reuen met lage Mean Kinship meer pups toe te staan, om meer evenwicht in de genenpool te krijgen. Belamgrijk is natuurlijk wel dat er van die max 30 pups weer een aantal worden gebruikt om de volgende generatie te fokken!
 • Kunnen we op Facebook niet een groep maken van ervaren dekreu-eigenaren en mensen die overwegen om misschien hun reu ook als dekreu te laten gebruiken? Dan kunnen ze elkaar voorlichten en helpen.
 • Spreek iedere teef – en reueigenaar met een ZG of U-hond op de fokdag/nakomelingendag persoonlijk aan, geef hem/haar een folder met info over waarom het zo belangrijk is dat er met hun hond gefokt wordt.
 • Fokkers kunnen bij elk nest afspreken dat de 2 beste reutjes alleen worden verkocht als de nieuwe eigenaar de hond inzet als dekreu. De fokker biedt begeleiding aan bij shows lopen (of doet dat zelf) en vergoedt bijvoorbeeld de helft van de kosten voor de gezondheidsonderzoeken, of betaalt een bedrag van de aankoopsom terug als de hond op de dekreulijst staat. Dit wordt opgenomen in het koopcontract. Als veel fokkers dit doen, dan hebben we binnen een paar jaar meer dan genoeg dekreuen. Gewoon proberen, het werkt echt.
 • Fokkers kunnen overwegen een reu ‘op naam aan te houden’. Dan verkoop je de pup voor zeg maar de helft van het pupgeld. De fokker blijft eigenaar, de aankoper mede-eigenaar. Als de reu oud genoeg is laat de fokker de hond testen en gaat er shows mee lopen. Als alles goed gaat mag de fokker vervolgens de reu inzetten als dekreu. Kosten en inkomsten zijn dan voor de fokker.
 • Spreek reu-eigenaren PERSOONLIJK aan: op sociale media, op fok/nakomelingendagen, op clubmatches.
 • Fokkers kunnen reu-eigenaren met geschikte honden gewoon vragen of ze hun hond 1x mogen gebruiken, ook als deze reu nog niet gekeurd is of op de dekreulijst staat. Dat moet de fokker dan regelen. Kosten zijn dan voor de fokker, maar hij hoeft geen dekgeld te betalen.

Hoe zorgen we ervoor dat er ook met honden wordt gefokt die een lage Mean Kinship hebben?

 • Ga voorlichting geven: via de verenigingsbladen, via social media, via bijeenkomsten. Leg uit waarom die genetische diversiteit zo belangrijk is en wat iedereen daaraan kan bijdragen. Maak er binnen de verenigingen een speerpunt van!
 • Ga in het belang van het ras Dogs Global promoten.
 • Organiseer lezingen over genetische diversiteit en Mean Kinship.
 • Spreek mensen met een ‘groene’ of ‘gele’ hond (volgens Dogs Global) persoonlijk aan en vraag hen of de hond ingezet mag worden om mee te fokken. Maak duidelijk dat hun hond bijzonder is en kan helpen bij het gezonder maken van het ras. Of publiceer (sociale media!) bijvoorbeeld een lijst met 'groene' honden uit Dogs Global met de oproep om ook met deze honden te gaan fokken.
 • Publiceer op de dekreulijst de Mean Kinship van elke reu. Dat moet dan wel geregeld (bijv 2x per jaar) worden aangepast, omdat dat cijfer kan variëren in de loop der tijd.
 • Laat op de reuendag bij elke reu weten hoe hoog de Mean Kinship is.

 

Maar boven alles: Heb jij een Drent en is deze gezond? Waarom zou je er niet eens een nestje mee fokken of de reu een keer inzetten als dekreu?

Gewoon omdat het leuk is en je helpt er het ras enorm mee!

 

Lees ook:

Hoe houden we ons ras gezond?

Wat is genetische diversiteit en waarom is dat belangrijk?

Hoe kunnen we de genetische diversiteit versterken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gallery/dambordje onder heg